Araçlarda çocuk koltuğu kullanımı zorunlu hale geliyor. 1 Haziran 2010 itibari ile uygulamaya geçilecek. Bu yeni bir fikir midir diye
Araçlarda çocuk koltuğu kullanımı zorunlu hale geliyor. 1 Haziran 2010 itibari ile uygulamaya geçilecek. Bu yeni bir fikir midir diye araştırınca, öyle olmadığını gördüm.
Karayolları trafik yönetmeliğine göre belirlenen zorunluluk, 1997 yılından beri varmış. Ancak kimsenin bundan haberi olmadığı için, son zamanların telaş faktörü oldu. Günümüzde araç sahibi olup da, çocuğu/çocukları için koltuk bulundurmayan ebeveynlere rastlamadım. Televizyonda izlediğimiz, medyanın haber yapma çabası dışında, alışveriş yapmak için koşturan kimseyi görmedim.
Yönetmeliğin 150. maddesinde deniyor ki;
M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. Ancak, 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler.
Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.
Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.
Çocuklar, araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan, ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.
M2 ve M3 sınıfı araçlarda seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunludur.
Çocuk bağlama sistemleri kullanma zorunluluğu, bu ve ilgili yönetmelikler gereği emniyet kemeri veya isofix sistemi bulundurma zorunluluğu olmayan araçlarda aranmaz. Bu araçlarda çocukların arka koltuklarda taşınması zorunludur.
Yönetmelik ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde açıklanan çocuk bağlama sistemleri de şöyle;
“TSE, ECE, R 44 (Güç Tahrikli Taşıtlarda Çocuk Oturakları İçin Bağlama Tertibatının Onayı İle İlgili Hükümleri) ile 77/541/AT Yönetmeliği veya TSE ECE R 16” standartlarını da sağlayacak şekilde gruplandırılmışlar. Ağırlıklara göre gruplandırma aşağıdaki gibidir:
a) Grup 0; kütlesi 10 kg’a kadar olan çocuklar için,
b) Grup 0+; kütlesi 13 kg’a kadar olan çocuklar için,
c) Grup I; kütlesi 9 kg ile 18 kg arası olan çocuklar için,
d) Grup II; kütlesi 15 kg ile 25 kg arası olan çocuklar için,
e) Grup III; kütlesi 22 kg ile 36 kg arası olan çocuklar için.